Hoe kies je de juiste zonbescherming?

Hoe kies je de juiste zonbescherming?

De zon is de eerste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken of zelfs huidkanker. Je hebt de zon ook nodig voor de bot groei, vitamine D en je humeur, maar je moet je tegen de slechte dingen beschermen. Hoe doe je dat? Een goede zonnebescherming.

Hoe kies je een goede zonnebescherming?

Don't get me wrong! De zon kan heel goed zijn voor ons, en we hebben het zeker nodig! We krijgen er vitamines door, het is goed voor onze botten, onze hersenen...ons humeur! Wat is er dan tegen te beschermen? Wel, ook al heeft de zon zoveel goede kwaliteiten en kunnen we oh zo genieten van die warme zonnestralen, het is al lang geweten dat de zon ook verantwoordelijk is voor vroegtijdige huidveroudering en je kans op huidkanker vergroot... Natuurlijk heb je ook wat zon nodig om je gelukkig te voelen, dus hoe doe je dat best? Je beschermt je goed tegen de zon, zodat je kan genieten van het beste van de zon, en je beschermt bent tegen het slechtste van de zon. Klink simpel, maar dat is het niet. Er bestaan vandaag zoveel producten op de markt, je weet niet meer wat te kiezen. Wij gaan je hierbij helpen! We've done our research, en wij geven je tips & tricks en helpen je de goede zonbescherming te kiezen. 

  1. Wat is 'Broad Spectrum'? De grootste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering is de zon. Het goeie nieuws is dat er een oplossing voor bestaat, die bewezen is de kans op huidkanker te verminderen en zichtbaar rimpels, pigmentvlekken en huidveroudering te verminderen: het broad spectrum zonnebescherming. Zoek er altijd naar, het wil zeggen dat het beschermt tegen UVA én UVB, maar ook zichtbaar licht, infrarood en blauw licht. Een zonnecrème met als label Broad Spectrum SPF, moeten verschillende testen doorstaan om te bewijzen dat ze tegen alle UVA en UVB stralen beschermen.  UVB staat voor het verbranden - ze veroorzaken zonnebrand, verouderen en misschien ook huidkanker.  UVA gaat iets dieper in de huid en is oa. de oorzaak van het verouderen - ze veroorzaken rimpels, pigmentvlekken en huidkanker. UVA zijn meer dan 90% van de UV stralen en gaan door wolken en ramen, het hele jaar door. Dus in de winter moet je je ook beschermen tegen deze stralen. Het hele jaar door Broad Spectrum SPF gebruiken als dagcrème, ook op bewolkte dagen of als je binnen zou zitten is de manier om je huid gezond te houden en het vroegtijdige verouderen, rimpels, pigmentvlekken en huidkanker tegen te gaan.
  2. SPF: Sun Protection Factor, het is een ander woord om aan te geven hoelang je in de zon kan zijn voor de huid begint te verbranden (UVB). Je kan bij de meeste stellen dat zonder zonnebescherming je huid wat begint rood te worden na een 20 minuten. Een SPF 30 laat je 30 minuten langer in de zon zitten voor je zal beginnen verbranden. Blijf altijd opletten als je echt in de zon gaat liggen. 
  3. Water-resistant: de term 'water-resistant' wat wil zeggen dat het letterlijk water kan weerstaan. Het wilt zeggen dat de zonnebescherming water of zweet voor 40 of 80 min aankan tot de zonnebescherming verdwenen is van je huid. Het beschermt je dus net iets langer of beter, maar geen enkele bescherming kan je echt op vertrouwen om mee te zwemmen of te zweten zonder dat je toch erna je best opnieuw beschermt.
  4. The Skin Cancer Foundation Seal of Recommendation: Dit is een 'stamp of approval' om het zo te zeggen, of in het Nederlands, een goedkeuring van het Kankerfonds. Als dit erop staat, dan kan je zeker zijn dat de zonnebescherming zeker te vertrouwen is en dat het werkt. Om deze goedkeuring te krijgen moeten er wetenschappers die gespecialiseerd zijn in het UVA, UVB en de zon, alles gedetailleerd keuren, het garandeert de kwaliteit van je product. Het 'Daily Use' of Dagelijks gebruik dat erop staat geeft mee dat het goedgekeurd is om ook te beschermen tegen de kleine, korte momenten waar je in de zon loopt, bijvoorbeeld de wandeling naar het werk, boodschappen doen... Ook heel belangrijk.
  5. Actieve ingrediënten: Dit staat meestal op de achterkant van je tube. Het geeft een opsomming van de ingrediënten die het bevat om je te beschermen tegen de zon. Je hebt hierin 2 soorten: de chemische en minerale. Chemische ingrediënten zijn bijvoorbeeld Avobenzone en Benzophenone (absorberen UV, waardoor er minder door de huid kan) en minerale zoals Titanium dioxide en zinkoxide. Deze blijven op de huid liggen en gaan de UV-stralen gaan terugkaatsen of reflecteren. De meeste producten combineren beide. 

Bron: Skin Cancer Foundation

Wij verkiezen PCA Skin Therapy en Institut Esthederm voor hun zonneproducten.

  • Institut Esthederm beschermt van binnenuit, en gaat ons niet alleen beschermen tegen de stralen van buitenaf, maar gaat ook onze interne bescherming, onze cellen zelf gaan beschermen zodat er minder beschadiging is. Voor Esthederm moet je kiezen als:
  1. Als je gevoelig bent aan de zon, je huid niet tegen de zon kan (intolerance gamma) of je pigmentvlekken hebt. (Photo reverse of als je mooi wil bruinen, photo regul)
  2. Als je ook graag wilt bruinen, dan kies je voor het adaptasun gamma, het activeert je melanine en zorgt ervoor dat je minder lang in de zon moet liggen om een mooie bruine kleur te krijgen.
  • Is je focus eerder preventief anti-age? Dan kies je voor PCA suncare. Ook als je huidproblemen hebt zoals acné of onzuiverheden, dan zijn de zonnecrèmes van PCA er perfect voor. Ze zijn heel licht van textuur en is niet vet, zorgt dus niet voor puistjes. Ook PCA Skin Therapy beschermt tegen blauw licht, infrarood licht en zichtbaar licht.